Friday, 23 December 2011

Χριστούγεννα εκτός Κύπρου

Προσπαθώ να οργανώσω το Χριστουγεννιάτικο μεσημεριάνο που θα κάμουμε δαμέ σπίτι μου με την Γιαπωνέζα συγκάτοικο μου. Βλέπω τη λίστα των καλεσμένων. Οι χώρες που εκπροσωπούνται είναι Γερμανία, Ταϊβάν, Κίνα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ιαπωνία και Κύπρος (και οι δύο πλευρές - να μεν βάλω ΤΔΒΚ με εισαγωγικά ή χωρίς τζιαι να βουρούμε). 

Έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράματα να παίζουν. Πρώτο και καλύτερο είναι το τι θα φάμε, γιατί οι τρεις που του καλεσμένους είναι βίγκαν (που είναι το χορτοφάγοι πλην τα γαλακτοκομικά, το ψάρι, τα αυγά, ή ό,τι άλλο προϊόν περιέχει κάτι που έρκεται που ζώα, όπως ας πούμε το μέλι...). Δύο είναι χορτοφάγοι, εγώ είμαι ανένταχτη ,τζιαι οι άλλοι δύο είναι κλασσικοί ομνίβορους - κάτι που στην Κύπρο θα ονομάζαμε κανονικούς ανθρώπους.  


Το δεύτερο είναι το πολιτικό του πράματος. Ο Ο και η Ο που είναι Τούρκοι εχτές δεν μου απαντούσαν το τηλέφωνο γιατί όπως με ενημέρωσαν μετά ήταν κλεισμένοι σπίτι και εβλέπαν ον λάιν τις εξελίξεις στη Γαλία για τη απόφαση που θα έπαιρνε η γαλλική βουλή για το αν θα καθιστούσε την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων ως τιμωρίσιμη πράξη (νομίζω με ένα χρόνο φυλακή).  O Ο. λαλεί ότι άλλο είναι να θεωρεί κάποιος ή ένα κράτος μια σειρά ιστορικών γεγονότων ως γενοκτονία (κάτι που η Γαλία έκαμε προ δεκαετίας νομίζω) και άλλο να καταδικάζει με φυλάκιση οποιοδήποτε εκφράζει την αντίθετη άποψη. Μπορώ να καταλάβω τι λαλεί. Φυσικά τζιαι τζείνος μπορεί να καταλάβει ότι οι πολιτικές συναλλαγές εδώκαν και πήραν στην Γαλλία του Σαρκοζί που θέλει πολλά τους αρμένικους ψήφους. Η απάντηση του Ερντογάν ήταν άμεση. Του Ο. ούτε ο Ερντογάν του αρέσκει όμως. Ο Ο. είναι του κόμματος του Ατατούρκ δηλαδή του Τσιαι Χε Ππε. Το ίδιο και η Ο. Αρέσκει τους ο Λιβανελλί, η Φαραντούρη και η Λεμάν Σαμ και ο Ο. που είναι αδέσμευτος για την ώρα θέλει να του έβρω φίλη που την Κύπρο, την Ελλάδα, ή την Τουρκία. Εξτέντετ πατριωτισμός.


Που την άλλη έχουμε την κοπέλλα που την Κίνα και το ζευγάρι που την Ταιβάν και την Γιαπωνέζα. Τωρά ξέρω ότι καλλίτερα να μεν ανοίξουμε θέμα για την ονομασία της Ταιβάν και όταν συστήσω τον Μ και της Τ στην Σ την Κινέζα απλά θα τους συστήσω με τα ονόματά τους και θα αφήσω πίσω τη χώρα (εγώ για κάποιο λόγο άμα συστήνω κάποιο βάλλω και τη χώρα μέσα). Η Γιαπωνέζα που είναι συγκάτοικος μου και την ξέρω καλά έχει την μόνιμη φοβία όταν βρεθούμαστε με την Σ την κινέζα ότι η τελευταία δεν θα την συμπαθήσει γιατί οι Γιαπωνέζοι εθερίσαν ειλικρινά κάμποσους κινέζους. Αν οι κινέζοι ήταν πιο λίοι μπορεί να είχαμε άλλο ένα φάντασμα γενοκτονίας να πλανάται στον αέρα. Όμως η Σ. είναι ένα αστέρι και απολαμβάνουμε πολλά να ακούμε τις διάφορες περιπέτειες στις οποίες μπαίνει δαμέ στην Αγγλία. Έχει και τον δικό της τρόπο να παρουσιάζει μερικά που τα πράματα που γίνουνται στη Κίνα.


Υπό άλλες συνθήκες θα είχαμε και το μέγα θέμα του να συνυπάρχουν σε ένα δωμάτιο ένας Τουρκοκύπριος με μια Ελληνοκύπρια. Αλλά πραγματικά δεν υπάρχει έτσι θέμα. 

Όπως και να'χει, νομίζω μια χαρά εννα τα έβρουμε. Τα Χριστούγεννα εξάλλου εν η γιορτή της ειρήνης και της αγάπης και του σεβασμού στις διάφορες πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις που μας εμάθαν και στο σχολείο (;) όπως και σεβασμού στα διάφορα dietary requirements . Φυσικά τούτο το τελευταίο μπορεί να το αναθεωρήσω αν αποτύχει ο βίγκαν μουσακκάς που σκέφτουμαι να κάμω.

Καλές γιορτές.

2 comments:

  1. καλές γιορτές! ελπίζω να μην πείτε και χριστουγεννιατικα κάλαντα με τοση πολυπολιτισμικότητα. μεγάλη πολιτιστική επανάσταση η γέννηση του χριστου εν τέλει..:)

    παραπανω τζαι που τον κοκα κόλα!

    ReplyDelete
  2. αυτό είναι που λέμε πραγματικά Χριστούγεννα !!!

    ρε κάτω ύδατα, στείλε κανένα μειλ να μας πεις τα νέα σου που έμεινες στες ξενιθκιές!!! Φιλιά!!

    ReplyDelete