Wednesday, 12 October 2011

Το κυπριακό society

Ξανά περιμένουμε τις θερμάνσεις να ανάψουν στο τμήμα. Εντωμεταξύ ήρθαν οι καινούριοι φοιτητές και οι καθηγητές ψάχνουν να βρουν τζείνους που θα τους δημιουργήσουν προβλήματα να τους πιάσουν που κοντά τωρά που εν αρχή. Αυτό ονομάζεται προακτίβιτι και το μαθαίνεις με την εμπειρία. Εμένα τούτη η δεξιότητα μου λείφκεται παντελώς και δεν ξέρω αν θα την αποκτήσω με την εμπειρία, αλλά τέλοσπαντων δεν είναι  με τούτο που ήθελα να ασχοληθώ.

Για τους νέους φοιτητές οργανώνονται και τα διαφορα fairs που η ελληνική μετάφραση τα θέλει να είναι πανηγύρια (και δεν διαφέρουν και πολύ). Σε ένα από τα οργανωμένα πανηγύρια έτυχε να συμμετέχω κι εγώ με το κυπριακό society. Τωρά η φάση με το society είναι γενικά ενδιαφέρουσα, γιατί αυτό έχει από τον καιρό που δημιουργήθηκε παλεύκει να έβρει δύο πράματα: 1) ταυτότητα και 2) μέλη. Ένα κυπριακό society στο εξωτερικό μπορεί να είναι προέκταση ή απλά παράρτημε του ελληνικού society, μπορεί να είναι ελληνοκυπριακό society  ή κυπριακό society  με την έννοια του ελληνοκυπριακού (βλ. όλοι οι Κύπριοι είναι Ελληνοκύπριοι), και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και πραγματικά κυπριακό society  (βλ. όποιος νιώθει Κύπριος, μέσα. ΑΣ ΕΊΝΑΙ και Τουρκοκύπριος...). Ναι. 

Επίσης, η ομάδα των Κυπριών που αποφασίζει να αποσκιρτήσει από την ελληνική κοινότητα μπορεί να το κάνει για διάφορους λόγους που κυμαίνονται από το 'δεν πάω τους καλαμαράες - οι κυπραίοι κάμνουν καλλύτερα GREEK parties' στο 'καλά ρε φίλε, αφού είμαστε ανεξάρτητη χώρα και για να δημιουργήσουμε μια στέγη και για τους όσους νιώθουν Κύπριοι, μέσα και οι Τουρκοκύπριοι, γιατί δεν πάμε χωριστά και οι συνεργασίες τόσο με το Ελληνικό όσο και με το Τουρκικό society να είναι ευπρόσδεκτες'... Επειδή το κυπριακό society δαμέ ιδρύθηκε κυρίως για τον δεύτερο λόγο εγώ είπα να δώσω το παρόν μου έχοντας υπόψη και το επιχείρημα ότι τα societies είναι αντίδοτο στη πολιτικοποίηση. Αυτό το επιχείρημα το έχουν κυρίως οι οργανωμένες φοιτητικές πολιτικές παρατάξεις.


Τωρά, παρόλο που το society ιδρύθηκε για συγκεκριμένους λόγους, την ταυτότητα του ακόμα να την έβρει και πιθανώς αυτό να οφείλεται στο ότι αυτό παρέμεινε σχετικά ανενεργό και στο ότι ακριβώς επειδή δεν βρεθήκαν τα άτομα να αναλάβουν events έμεινε το society  να συν-διοργανώνει εκδηλώσεις με το Ελληνικό society. Επίσης οι εκδηλώσεις έχουν μόνο κοινωνικό χαρακτήρα και είναι φάση χαιχούι άρα που ήσουν πούποτε. Την χρονιά που πέρασε όμως εκάμαμεν νομίζω φιλότιμη προσπάθεια και μια-δύο εκδηλώσεις επήαν καλά. Πολλά καλά. Αυτοί που επαρεβρέθηκαν όμως δεν ήταν τόσο πολύ κυπριοι φοιτητές, αλλά ξένοι και κυρίως Τούρκοι έχω να πω. Οι Κύπριοι...τίποτε σπουδαίο. Αποτέλεσμα, να έχουμε το τελευταίο διάστημα παράπονα από τα παsh μέλη μας ότι εν κανεί που υπολειτουργούμε δεν κάμνουμε τον κόπο να συμμετέχουμε και στα πιο μεγάλα must events της χρονιάς. Αυτό το event ήταν το annual pre-GREEK party που διοργανώθηκε στο πιο stylish club της πρωτεύουσας (έγραφε η πρόσκληση).


Στραβά αρμενίσαμε με στραβό καράβι και ποιος τα μπαλώνει.


Ήταν να φάω που πάνω μου. Άκου τωρά. Είχαμεν' τα στο λύκειο, τους κουλάτους της κουβέντας που επιάναν μίζες να διοργανώνουν σχολικά πάρτυ στο φάκτορι άλλως βιβέντι και τωρά εμεταφέρθηκε το κακό και σε πανεπιστημιακό επίπεδο!


Κι έτσι το θέμα της ταυτότητας γίνεται ακόμα πιο πολύπλοκο. Γιατί εκτός από το ποιοι είμαστε είναι και το τι θέλουμε να κάνουμε, τι χαρακτήρα έχουμε. Αν δεν είμαστε κομματική παράταξη σημαίνει ότι είμαστε απολιτικοποίητοι;  Αν δεν οργανώνουμε GREEK parties δεν έχουμε λόγω ύπαρξης; Κι αν εγώ έχω διαφορετική άποψη από σένα ως προς το ποια είναι η ταυτότητά μας, τότε τι κάμνουμε; Εγώ σου είπα έλα κοντά. Ανάλαβε τι θέλεις να αναλάβεις και φέρ'το εις πέρας. Και την ατζέντα μας ας την ορίσουμε από κοινού γιατί δεν θέλω να σου επιβάλλω τι για μένα είναι κυπριακό, ποιος για μένα είναι Κυπραίος, ή ποια για μένα είναι η εκδήλωση που αξίζει τον κόπο. Αλλά έλα κοντά, γιατί από μακριά και όντας αμέτοχοι, ούλλοι κρίνουν μια χαρά.

No comments:

Post a Comment