Thursday 14 June 2012

Η Σάρα, η Νίκολα, και οι Ολυμπιακοί

Την Σάρα εγνώρισά την όταν ήμουν γύρω στα 14 τζιαι τζείνη πασ'τα 18 στο σάμμερ σκουλ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο Βέλγιο, στο Νίρπελτ. Ήταν ένα που τα αγαπημένα μου κάμπς. Η Σάρα, από τη Νορβηγία, ήταν ένας σούπερ ντροπαλός άνθρωπος και σαν παίκτρια είχε να το πω όπως εννα το ελάλε ένας προπονητής τότε καλά στοιχεία, αλλά ήταν μαζεμένη, έτσι κουμπωμένη τζιαι όι πολλά εμφάνταστη μεσ' το γήπεδο. Ήταν ο άθρωπος που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος γιατί ήταν λιγομίλητη τζιαι ντροπαλή. Τότε που την εγνώρισα τζιαι όσο την έβρισκα στα τουρνουά στο εξωτερικό ήταν πάντα πιο κάτω που τες καλές παίκτριες του επιπέδου της, αλλά σίουρα η καλύτερη της Νορβηγίας.

Γύρω στο 2003-4 άλλαξαν οι κανονισμοί για την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, έτσι που να γίνει δυνατό να εκπροσωπούνται πιο πολλές χώρες. Αν ας πούμε οι 10 πρώτοι στο κόσμο ήταν από μια χώρα μόνο 2 από αυτούς επαίρναν θέσεις για τους Ολυμπιακούς και οι άλλες 8 εκενώναν για άλλες χώρες. Τούτο έδωκε στες πιο μιτσιές χώρες μια ώθηση. Έτσι άτομα που Βέλγιο, Ιρλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, άτομα τέλοσπάντων που τες μιτσιές σε δύναμη χώρες κυρίως της Ευρώπης άρχισαν να ελπίζουν για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Κάποιοι εκαταφέραν'τα τζιαι κάποιοι όι, τζιαι που τζείνους που δεν τα καταφέραν κάποιοι εσταματήσαν τζιαι κάποιοι όι.

Σήμερα εκοίταξα ποιοι επροκριθήκαν για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (εφκήκε η λίστα πρόσφατα) τζιαι είδα κάμποσα ονόματα που αναγνώρισα. Το τελευταίο όμως όνομα της λίστας ήταν αυτό της Σάρας. Της Σάρας που σύμφωνα με τους πολλούς δεν ήταν τίποτε σπουδαίο και θα μπορούσε κάλλιστα να τα παραιτήσει. Ένιωσα πολλή χαρά.

-----
Η Νίκολα θα πρέπει να είναι 2-3 χρόνια πιο μιτσιά μου. Εμπήκαμε μαζι στο διδακτορικό, δουλεύκουμε όμως πάνω σε διαφορετικά πράματα. Εγώ ακόμα παλεύκω το η Νίκολα πάει να τελειώσει. Παράλληλα με το διδακτορικό η Νίκολα κάμνει κάμποσα πράματα, αλλά πάνω που ούλλα βουρά τον οργανισμό της που λέγεται ινάφ (δλδ 'αρκετά'). Η Νίκολα όταν ήταν πάσ'τα 16-17 της αλόπως επέρασε που ένα άσιημο πολλά επεισόδιο ανορεξίας. Τωρά περνά η αρφή της που τα ίδια. Όταν εφκήκε που την γέρημη την ανορεξία τζιαι επάτησε στα πόθκια της εμπήκε στο πανεπιστήμιο για ψυχολογία. Τζιαμαί πρέπει να συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο εν το πρόβλημα με άτομα με διαταραχές διατροφής τζιαι έβαλε κάποιαν που τη γνώση της τζιαι κάμποσο που το πείσμα της τζιαι δημιούργησε τούτη την ομάδα στήριξης που μετά έγινε οργανισμός. Η λογική ήταν απλή. Ετρέναρε κάποιους φοιτητές σαν facilitators. Ο ρόλος τους θα ήταν να τρέχουν ομάδες στήριξης με φοιτητές που έχουν, είχαν, ανορεξία, βουλιμία ή άλλες διαταραχές διατροφής. Η δουλειά τους δεν ήταν να παρέχουν επαγγελματική στήριξη αλλά να διευκολύνουν την συζήτηση μεταξύ των ατόμων τούτων και να την ελέγχουν για να μην πάει σε θέματα που να πληγώσουν ή να δώσουν ιδέες για κακές πρακτικές. Δεν ήταν θεραπευτικές ομάδες, ήταν ομάδες στήριξης, ήταν κάπου που είχες να πάεις για να πεις τζείνα που δεν εμπορούσε να πεις αλλού.

Ήβρε εναντίον της κάμποσους σκεπτικούς μεταξύ αυτών και κάμποσοι ψυχίατροι/ ψυχολόγοι, αλλά είχε και κάποιους που της εδώσαν πράσινο φως μέσω της στήριξης τους. Η Νίκολα εν πολλά γενναίος άθρωπος τζιαι επροχώρησε. ΟΙ ομάδες επετύχαν τζιαι έτσι με τον ερχομό της στο εδώ πανεπιστήμιο άρκεψεν να τες τρέχει τζιαι δαμέ. Έχοντας τζιαι παραπάνω γνώση έστησε τζιαι καλλίτερα τον οργανισμό της τζιαι οι ομάδες στήριξης τωρά τρέχουν σε τουλάχιστον 6 μεγάλα Πανεπιστήμια. Βρήκε χορηγούς, εργοδοτεί άτομο, οργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια, και σεμινάρια, και τρενάρει φασίλιτεϊτορς.

 Έμαθα πρόσφαστα ότι η Νίκολα επροτάθηκε για να είναι (και η πρόταση έγινε αποδεχτή) αυτή που θα τρέξει με την Ολυμπιακή φλόγα εκ μέρους του Πανεπιστημίου δαμέ. Τη φλόγα μάλιστα θα την παραλάβει που τον Ρότζερ Μπάνιστερ στο σημείο που ο Μπάνιστερ έγινε ο πρώτος άνθρωπου που έτρεξε το μίλι κάτω που 4 λεπτά. Ένιωσα το ίδιο αίσθημα που ένιωσα τζιαι για τη Σάρα. Χαρά. 

----

Τζιαι έτσι οι Ολυμπιακοί έγιναν τζιαμαί που δεν το περίμενα και τόσο και πάλι κομμάτι της ζωής μου. Ανυπομονώ να πάω Λονδίνο και ελπίζω να δω τη Σάρα να παίζει. Ανυπομονώ να πάω να δω και τη Νίκολα να τρέχει με τη φλόγα. Τζιαι ξέρω - ξέρω, οι ολυμπιακοί εν μια εμπορικοποιημένη αηδία, αλλά άμαν το δεις στο επίπεδο των απλών ανθρώπων που με κάποιο τρόπο συνδέουνται με τους αγώνες τους αθλητικούς τζιαι τους μη, λαλείς ας τους υποστηρίξω τούτους που το αξίζουν τουλάχιστον! 

1 comment:

  1. polla sygkinitiko to post sou..
    xilia likes!
    M.

    ReplyDelete