Thursday 18 November 2010

Cup-of-tea goes to the protest

Φαντάζομαι κάτι θα ελέχθηκε τζιαι στην Κύπρο για τις περικοπές που ανακοίνωσε η Βρεττανική Κυβέρνηση για την παιδεία. Προέκταση αυτών είναι η κατακόρυφη αύξηση (μιλούμε σχεδόν για τριπλασιασμό για κάποια ιδρύματα) των πανεπιστημιακών διδάκτρων που επηρεάζει άμεσα τους όσους σπουδάζουν και πιο πολύ ακόμα τους όσους ΘΑ σπουδάσουν στα Βρεττανικά Πανεπιστήμια (τζιαι εσύ μέσα Κυπραίε). Όταν ανακοινωθήκαν τα μέτρα κάποιοι εδιερωτούνταν πως θα αντιδράσουν οι όσοι φοιτούν στα βρεττανικά πανεπιστήμια. Κάποιοι είπαν να το περιπαίξουν λίο τζιαι εγελάσαν με τούτο:




Αλλά οι φοιτητές εφκήκαν στους δρόμους τζιαι δαμέ, στην γη του have a cup of tea and all worries will go away... 

Έπεσε το μάτι μου σε ένα-δυο ενημερωτικά άρθρα στες Κυπριακές εφημερίδες για τους φοιτητές της Αγγλίας που κατεβήκαν στους δρόμους. Φυσικά, φυσικά, η δημοσιότητα πέφτει όπως πάντα στα επεισόδια, στις διαταραχές, στους 5, τους 10, τους 100 που εκφράσαν την αηδία, οργή, δσαρέσκεια τους διαφορετικά - ξεσπώντας και 'σπώντας. 

Εν είμαι υπέρ των επεισοδίων, αλλά εν κρίμα που η ενημέρωση κινείται πάντα γύρω από αυτά. Στη διαδήλωση είχε ανθρώπους πολλούς που αφήσαν το τσάι τους στην πάντα ή το πήραν take -away μαζί τους αλλά που τελοσπάντων εκατεβήκαν για να διαδηλώσουν. Τζιαι νομίζω εν σημαντικό το ότι τούτοι οι ανθρώποι που κατεβήκαν στη διαδήλωση δεν θα επηρεαστούν που τις αυξήσεις στα δίδακτρα και μάλλον δεν θα τους τζίσουν και οι περικοπές στην παιδεία, αφού μεγάλο κομμάτι τους θα φκει στην αγορά εργασίας μετά που τες σπουδές τους.


Ακόμα πιο σημαντικό νομίζω είναι πως αρκετοί από αυτούς (τους διαδηλωτές) φαίνουνται να ξέρουν γιατί διαμαρτύρονται. Να οι λόγοι - περιληπτικά, απλά και ανθρώπινα: 
Education cuts in the U.K.

No comments:

Post a Comment