Thursday 5 November 2009

Ένας guy που τον έλεγαν Fawkes και μια κρίση που την λένε recession

Την 5η Νοεμβρίου του 2007 έγραφα για την ημέρα τα εξής:


Η φράση σαν πυροτέχνημα χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις που κάτι, οποιοδήποτε κάτι (έμψυχο ή άψυχο) κάνει μια απότομη και ξαφνική εμφάνιση και εξαφανίζεται το ίδιο απότομα και ξαφνικά. Η ιδιαιτερότητα έγκειται στο ότι αυτή η απότομη και ξαφνική εμφάνιση είναι πομπώδης. Συνοδεύεται από ήχο και θέαμα. Οτιδήποτε πομπώδες δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Και γι' αυτό το πυροτέχνημα έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές μας ανεξαρτήτως της χροιάς που θα πάρει τελικά, αρνητικής ή θετικής.


Τώρα τα συνεχόμενα πυροτεχνήματα της μισής ώρας τι θέση έχουν στις καρδιές μας; Η απάντηση θα είναι και πάλι: ξεχωριστή. Τα επαναλαμβανόμενα πυροτεχνήματα έχουν ταυτιστεί με την γιορτή, την χαρά. Εδώ στην Αγγλία τη γιορτή και την χαρά την συνδυάζουν στις 5 Νοεμβρίου και με κάτι άλλο την αποτέφρωση του προπαγανδιστή Guy Fawkes. Δεν ξέρω αν όντως τον μισούν οι Εγγλέζοι αυτόν τον τύπο. Το μόνο σίγουρο είναι πως τον αγαπούν πολύ λιγότερο από τα πυροτεχνήματα. Και μάλιστα το πυροτέχνημα ή την πυρά που δεν κατάφερε να ανάψει εκείνος τα αναπληρώνουν και με το παραπάνω. Fire works και bonfire. Όλο φωτιές η Αγγλία χθες, “καλές” φωτιές όπως είπε και η Caroline αφού το μόνο που έκαιγαν ήταν καυσόξυλα.


Σήμερα, 5 Νοεμβρίου 2009 οι ίδιες ιστορίες. Πάμπα- πούμπα και ο ουρανός κόκκινος κίτρινος πράσινος, μπλε. Παναϋρι. Λαμπρατζιά (ie. bonfire) ακόμα να δω. Θα δω το Σάββατο που θα πάει;! Θα δω και τον Guy Fawkes να καίγεται και να θυμηθώ και τον Ιούδα που κάθε χρόνο κρούζουμε στην Κύπρο. Κάθε χρόνο, κάθε χρόνο. Η αλήθεια να λέγεται όμως. Εμύρισε recession δαμέ. Τα πάμπα-πούμπα εσταματήσαν γλήορα τζιαι ο κόσμος τον guy που τον έλεγαν Fawkes θα τον κρούσει με τις φανφάρες που αρμόζουν σε ένα guy μάλλον του χρόνου, όταν η κρίση σιγάσει, αν σιγάσει, που θα σιγάσει -στην Αγγλία-.


Για την ώρα έχουμε recession. Γοράζουμε το ένα αλλόνα στα καταστήματα, ετελιώσαν οι προσφορές που πουλούν 4 πσομούθκια μια λίρα τζιαι ας είναι τζιαι λίο παγιάτικα και τα 1+1 δωρεάν, τα ψάχνεις και δεν τα βρίσκεις. Όταν σε καλούν για δείπνο που συμπεριλαμβάνει κρέας, τότε παίρνεις το κρέας σου (τη μερίδα σου) μαζί σου και το ψήνετε όλοι μαζί. Όταν σε καλούν για δείπνο σε ουδέτερο χώρο λένε στην πρόσκληση, τον χώρο, την ώρα και το κόστος. Όταν λένε we offer refreshments εννοούν νερό της βρύσης και όταν λένε you are welcome for nibbles after the talk  εννοούν ένα πακέτο τσίπιτος σκορπισμένο σε 5-6 κουππούθκια.


Αν παραθέτεις δείπνο, μαειρεύκεις φατζιές, τραχανά, ή στην καλύτερη περίπτωση μακαρόνια του φούρνου και μουσακά που θέλουν μόνο 500γρ. μάξιμουμ κεϊμά το καθένα (για κανονικές μερίδες 5-6 ατόμων). Αν δε, έχεις μουσουλμάνο σπίτι και πρέπει να αγοράσεις κρέας Halal μπαίνεις στην κατηγορία κλάψ΄τα Χαράλαμπε (ή κλάψ' τα Χασάνη).


Τέλοσπαντων, με τέτοιες περικοπές, πως να "γιορταστεί" ο τυπάς ο Fawkes? Περιμένεις την κρίση που την λένε και recession να πάψει για να γελάσουν τα μουστάκια των ανθρώπων και να κρούσουν τα μουστάκια του Fawkes.







3 comments:

  1. Σε τέτοιες περιπτώσες σαν την Κύπρο εν έshει ρε κάτω νερό! Αν δεν φάεις τζαι να σπάσεις στο σπίτι που σε φιλοξενεί εν σε αφήνουν να φύεις,κρίση ξι-κρίση στην Κύπρο το φαΐ εν φαΐ!!!

    ReplyDelete
  2. εγώ εν εκαταλαβα. γιατι τον κρούζουν τούτον; τι έκαμεν;; κάτι θρησκευτικό; μάνα μου που να καταλάβουν οι εγγλέζοι που τα μακαρόνια του φούρνου τζαι φαίν. nibbles ιμισιη μου....

    ReplyDelete
  3. Ρυκινούλα, ο τυπάς ανήκε σε μια καθολική οργάνωση (τότε η Αγγλία ήταν ήδη υπό προτεσταντικό καθεστώς) και τον έβαλαν αρχηγό να πάει να κρούσει την βρεττανική βουλή και μ'αυτό τον τρόπο να εκθρονίσει το βασιλιά και τους προτεστάντες. Τον πιάσανε στα πράσα την ώρα που γυρόφερνε στα κάτω δώματα (της βουλής) και προσπαθούσε να κάνει το μπαμ που λέμε.

    Επειδη εκλίπαρε την ο βασιλιάς, εβάλαν τον κόσμο να ανάψει φωθκιές. Άλλο που δεν εθέλασειν. Αυτά.

    Καλά, G.E.T, οποιαδήποτε σύγκριση με την Κύπρο είναι απλά άκυρη. Στην Κύπρο και να μας φατσίσει η κρίση χαμέ, δεν θα μας κάτσει στο στομάχι!

    ReplyDelete