Saturday 23 June 2012

Aung San Suu Kyi

Έγιναν τζιαι γίνουνται πολλά τον τελευταίο τζιαιρό. Όϊ πως σταματά ποττέ ο κόσμος να κινείται. Αλλά κάτι που ετράβησε πολλά την προσοχή μου ή μάλλον μια κυρία που τράβησε πολλά την προσοχή μου τις τελευταίες μέρες είναι η Daw Aung San Suu Kyi  - σύμβολο της δημοκρατίας στην Μπούρμα (άλλως Μιανμάρ) - σύμβολο τζιαι των non violence resistance movements ανά το Παγκόσμιο έτσι όπως επάτησε στις διδαχές του Γκάντι τζιαι στες πράξεις του Λούθερ Κινγκ για να οργανώσει τες ειρηνικές διαμαρτυρίες κατά της δικτατορίας του στρατού στην Μπούρμα. Άσχετο το αν συμφωνεί κανένας με την ιδέα τούτων των κινημάτων (κάποιοι βρίσκουν'τα πολλά ειρηνικά: κάποιες φορές η βία θέλει βία θα λάλεν κάποιος), αξίζει τον κόπο να την ακούσει κάποιος να τοποθετείται. 
 
΄Νταξει η ιστορία της εν εκπληκτική αλλά τζιαι η ίδια σαν πλάσμα τζίζει πλευρές της ανθρώπινης φύσης και κυρίως του πνεύματος που για πολλούς που μας μπορεί ναν δύσκολο να συλλάβουμε. Ίσως το πιο αναζωογονητικό που ούλλα είναι ο αέρας της Ασίας που κουβαλά που αντανακλά στη μικροσκοπική της φαινομενικά εύθραυστη φιγούρα που συνοδεύεται που πνεύμα πολλά λιότερο εύθραυστο, εμφανώς ευγενικό ταμπεραμέντο αλλά τζιαι σκληρό ταυτόχρονα. Αέρας της Ασίας τζιαι στα λόγια της. Λαλεί στην ομιλία της που έκαμε για το Νόμπελ Ειρήνης που παρέλαβε πριν μερικές μέρες στο Όσλο μετά που 21 χρόνια:

a positive aspect of liviing in isolation was that I had ample time in which to ruminate of the meanings of words and precepts that I had known and accepted all my life. As a buddhist I'd heard of dokkha generally translated as suffering since I was a small child [...] It was only during my years of house arrest that I got round to investigating the nature of the 6 great dokkha. These are: to be conceived, to age, to sicken, to die, to be parted from those one loves and to be forced to live with those one does not love. I examined each of the great sufferings not in a religious context but at the context of our everyday ordinary life.

Ακούοντας το τούτο εθθυμήθηκα το βιβλίο του Φράνκλ Τhe meaning of life το οποίο εθκιάβασα πριν τζιαιρό. Εν πράμα θαυμάσιο το πως ένας άθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος σε συνθήκες απόλυτης καταπίεσης τζιαι φυλάκισης (o Frankl στο στρατόπεδο συγκέντρωσης η Suu Kyi κλεισμένη και λογοκριμένη σπίτι της) όταν καταφέρει να κρατήσει το πνεύμα του ελεύθερο. Ο Φρανκλ είπε για το νόημα της ζωής, ο Φρόμμ για το φόβο για την ελευθερία (fear of freedom) τζιαι η Aung San Suu Kyi για την απελευθέρωση που τον φόβο Freedom from Fear.  

Τέλοσπαντων, όποιος ενδιαφέρεται να θκιαβάσει παραπάνω για την Aung Suu Kyi, πηγές μπόλικες. Απλά δαμέ βάλλω ενα λινκ για την ομιλία της που έκαμε πριν λίες μέρες στη Νορβηγία όπου επαρέλαβε τον Νόμπελ Ειρήνης:


αλλά τζιαι ένα λινκ που την ομιλία της στην Οξφόρδη όπου την αναγόρευσαν σε επίτημη διδάκτορα νομικής νομίζω.

Το σημαντικό σημείο που την επίσκεψή της στην Οξφόρδη ήταν η επιστροφή μετά που 20 χρόνια στον τόπο που έζησε για παραπάνω που 20 χρόνια πρώτα σπουδάζοντας και μετά αναγιώνοντας τα δυο της παιθκιά τα οποία απέκτησε με τον ακαδημαϊκό Μάικλ Άρις ο οποίος επέθανε που καρκίνο όταν η ίδια ήταν υπό περιορισμό. Η επιστροφή στον τόπο όπου έζησε ευτυχισμένα χρόνια, όπως λαλεί τζιαι η ίδια, πρέπει να'ταν πολλά συναισθηματική. 

Δαμέ λοιπόν
να μιλά, φορτισμένη αλλά δυνατή, τζιαι τόσο συγκεντρωμένη στο να περάσει τα μηνύματα που θέλει για τη χώρα της.

Καλόν αγώνα λοιπόν.
 

Thursday 14 June 2012

Η Σάρα, η Νίκολα, και οι Ολυμπιακοί

Την Σάρα εγνώρισά την όταν ήμουν γύρω στα 14 τζιαι τζείνη πασ'τα 18 στο σάμμερ σκουλ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στο Βέλγιο, στο Νίρπελτ. Ήταν ένα που τα αγαπημένα μου κάμπς. Η Σάρα, από τη Νορβηγία, ήταν ένας σούπερ ντροπαλός άνθρωπος και σαν παίκτρια είχε να το πω όπως εννα το ελάλε ένας προπονητής τότε καλά στοιχεία, αλλά ήταν μαζεμένη, έτσι κουμπωμένη τζιαι όι πολλά εμφάνταστη μεσ' το γήπεδο. Ήταν ο άθρωπος που θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητος γιατί ήταν λιγομίλητη τζιαι ντροπαλή. Τότε που την εγνώρισα τζιαι όσο την έβρισκα στα τουρνουά στο εξωτερικό ήταν πάντα πιο κάτω που τες καλές παίκτριες του επιπέδου της, αλλά σίουρα η καλύτερη της Νορβηγίας.

Γύρω στο 2003-4 άλλαξαν οι κανονισμοί για την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς, έτσι που να γίνει δυνατό να εκπροσωπούνται πιο πολλές χώρες. Αν ας πούμε οι 10 πρώτοι στο κόσμο ήταν από μια χώρα μόνο 2 από αυτούς επαίρναν θέσεις για τους Ολυμπιακούς και οι άλλες 8 εκενώναν για άλλες χώρες. Τούτο έδωκε στες πιο μιτσιές χώρες μια ώθηση. Έτσι άτομα που Βέλγιο, Ιρλανδία, Εσθονία, Νορβηγία, άτομα τέλοσπάντων που τες μιτσιές σε δύναμη χώρες κυρίως της Ευρώπης άρχισαν να ελπίζουν για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Κάποιοι εκαταφέραν'τα τζιαι κάποιοι όι, τζιαι που τζείνους που δεν τα καταφέραν κάποιοι εσταματήσαν τζιαι κάποιοι όι.

Σήμερα εκοίταξα ποιοι επροκριθήκαν για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (εφκήκε η λίστα πρόσφατα) τζιαι είδα κάμποσα ονόματα που αναγνώρισα. Το τελευταίο όμως όνομα της λίστας ήταν αυτό της Σάρας. Της Σάρας που σύμφωνα με τους πολλούς δεν ήταν τίποτε σπουδαίο και θα μπορούσε κάλλιστα να τα παραιτήσει. Ένιωσα πολλή χαρά.

-----
Η Νίκολα θα πρέπει να είναι 2-3 χρόνια πιο μιτσιά μου. Εμπήκαμε μαζι στο διδακτορικό, δουλεύκουμε όμως πάνω σε διαφορετικά πράματα. Εγώ ακόμα παλεύκω το η Νίκολα πάει να τελειώσει. Παράλληλα με το διδακτορικό η Νίκολα κάμνει κάμποσα πράματα, αλλά πάνω που ούλλα βουρά τον οργανισμό της που λέγεται ινάφ (δλδ 'αρκετά'). Η Νίκολα όταν ήταν πάσ'τα 16-17 της αλόπως επέρασε που ένα άσιημο πολλά επεισόδιο ανορεξίας. Τωρά περνά η αρφή της που τα ίδια. Όταν εφκήκε που την γέρημη την ανορεξία τζιαι επάτησε στα πόθκια της εμπήκε στο πανεπιστήμιο για ψυχολογία. Τζιαμαί πρέπει να συνειδητοποίησε πόσο μεγάλο εν το πρόβλημα με άτομα με διαταραχές διατροφής τζιαι έβαλε κάποιαν που τη γνώση της τζιαι κάμποσο που το πείσμα της τζιαι δημιούργησε τούτη την ομάδα στήριξης που μετά έγινε οργανισμός. Η λογική ήταν απλή. Ετρέναρε κάποιους φοιτητές σαν facilitators. Ο ρόλος τους θα ήταν να τρέχουν ομάδες στήριξης με φοιτητές που έχουν, είχαν, ανορεξία, βουλιμία ή άλλες διαταραχές διατροφής. Η δουλειά τους δεν ήταν να παρέχουν επαγγελματική στήριξη αλλά να διευκολύνουν την συζήτηση μεταξύ των ατόμων τούτων και να την ελέγχουν για να μην πάει σε θέματα που να πληγώσουν ή να δώσουν ιδέες για κακές πρακτικές. Δεν ήταν θεραπευτικές ομάδες, ήταν ομάδες στήριξης, ήταν κάπου που είχες να πάεις για να πεις τζείνα που δεν εμπορούσε να πεις αλλού.

Ήβρε εναντίον της κάμποσους σκεπτικούς μεταξύ αυτών και κάμποσοι ψυχίατροι/ ψυχολόγοι, αλλά είχε και κάποιους που της εδώσαν πράσινο φως μέσω της στήριξης τους. Η Νίκολα εν πολλά γενναίος άθρωπος τζιαι επροχώρησε. ΟΙ ομάδες επετύχαν τζιαι έτσι με τον ερχομό της στο εδώ πανεπιστήμιο άρκεψεν να τες τρέχει τζιαι δαμέ. Έχοντας τζιαι παραπάνω γνώση έστησε τζιαι καλλίτερα τον οργανισμό της τζιαι οι ομάδες στήριξης τωρά τρέχουν σε τουλάχιστον 6 μεγάλα Πανεπιστήμια. Βρήκε χορηγούς, εργοδοτεί άτομο, οργανώνει εκδηλώσεις, συνέδρια, και σεμινάρια, και τρενάρει φασίλιτεϊτορς.

 Έμαθα πρόσφαστα ότι η Νίκολα επροτάθηκε για να είναι (και η πρόταση έγινε αποδεχτή) αυτή που θα τρέξει με την Ολυμπιακή φλόγα εκ μέρους του Πανεπιστημίου δαμέ. Τη φλόγα μάλιστα θα την παραλάβει που τον Ρότζερ Μπάνιστερ στο σημείο που ο Μπάνιστερ έγινε ο πρώτος άνθρωπου που έτρεξε το μίλι κάτω που 4 λεπτά. Ένιωσα το ίδιο αίσθημα που ένιωσα τζιαι για τη Σάρα. Χαρά. 

----

Τζιαι έτσι οι Ολυμπιακοί έγιναν τζιαμαί που δεν το περίμενα και τόσο και πάλι κομμάτι της ζωής μου. Ανυπομονώ να πάω Λονδίνο και ελπίζω να δω τη Σάρα να παίζει. Ανυπομονώ να πάω να δω και τη Νίκολα να τρέχει με τη φλόγα. Τζιαι ξέρω - ξέρω, οι ολυμπιακοί εν μια εμπορικοποιημένη αηδία, αλλά άμαν το δεις στο επίπεδο των απλών ανθρώπων που με κάποιο τρόπο συνδέουνται με τους αγώνες τους αθλητικούς τζιαι τους μη, λαλείς ας τους υποστηρίξω τούτους που το αξίζουν τουλάχιστον!